2010 m. kovo 7 d., sekmadienis

Moterys biblijoje

   

Senosiose, pagoniškose religijose moterys buvo kur kas labiau gerbiamos, nei biblijoje. Senose religijose moterys nebuvo nustumtos į šalį, ir buvo pripažįstamos lygiavertės vyrams. Senovės graikų, romėnų, indų, japonų religijose sutinkame nemažai deivių, kurios valdo vieną ar kitą pasaulio sritį. Senovės lietuviai taip pat moteris gerbė kur kas labiau, nei krikščionys: Gabija - ugnies deivė, Žemyna - vaisingumo deivė, Laima - likimo deivė, Medeina – lietuvių miško deivė ir t.t.

Bet štai į pasaulį atėjo "vienintelis tikrasis" dievas, ir lyčių lygybę kaip vėju nupūtė. Moterys tapo tik priedu prie vyro, jo verge:
Pr 3
16 O moteriai jis tarė: „Aš padauginsiu tavo skausmus ir nėštumą, – skausme gimdysi vaikus, – bet aistringai geisi savo vyro, ir jis bus tavo galva“.
Biblijoje nuo pat pradžių stengiamasi sumenkinti moterį, demonstratyviai parodyti, kad ji yra visiškai nesvarbi. Pažiūrėkime kad ir į moters sukūrimo istoriją:
Pr 2
18 VIEŠPATS Dievas tarė: „Negera žmogui būti vienam. Padarysiu jam tinkamą bendrininką“.
19 Taigi VIEŠPATS Dievas padarė iš žemės visus laukinius gyvulius bei visus padangių paukščius ir atvedė juos pas žmogų parodyti, kaip jis juos pavadins. Kokiu vardu žmogus pavadins kiekvieną gyvą būtybę, toks turės būti jos vardas. 
20 Žmogus davė vardus visiems galvijams, visiems padangių paukščiams ir visiems laukiniams žvėrims, tačiau sau tinkamo bendrininko nesurado. 
 21 Tuomet VIEŠPATS Dievas užmigdė žmogų kietu miegu ir, jam miegant, išėmė vieną jo šonkaulių, o jo vietą užpildė raumenimis. 
22 O iš šonkaulio, kurį VIEŠPATS Dievas buvo išėmęs iš žmogaus, padarė moterį ir atvedė ją pas žmogų.
Tampa aišku, kad moteris biblijoje yra tik šalutinis produktas, atsiradęs pačioje pasaulio sukūrimo pabaigoje, kaip žaisliukas vyrui.Tikriausiai čia norėta pasakyti, kad moteris yra ne žmogus, o gyvūnas, tik tobulesnis. Moteris biblijoje nevadinama žmogumi:
Pr 2
22  ... padarė moterį ir atvedė ją pas žmogų
23 O žmogus ištarė:Ši pagaliau yra kaulas mano kaulų ir kūnas mano kūno. ...
25 Jiedu buvo nuogi, žmogus ir jo žmona, ... 
Kiek yra nesvarbi moteris krikščionių dievui, kalba ir tas faktas, kad nežinome, kas buvo pirmoji moteris gimusi žemėje. Pirmuosius gimusius vyrus žinome - tai Kainas ir Abelis. O moterys? Antroji paminėta moteris biblijoje yra Kaino žmona:
Pr 4
17 Kainas pažino savo žmoną, ji pradėjo ir pagimdė Enochą. 
 Dievas moteris laikė tik įrankiu vaikams daryti, todėl ir nesirūpino palikti pasauliui informacijos apie jas.

Štai apie vyrus turime daug žinių: vardai, kiek metų buvo kai gimė pirmagimis berniukas, kiek metų gyveno... . Pradžios knygos skyriuje "Žmonijos kartos nuo Adomo lig Nojaus" daug tokios detalios informacijos. Rašoma ten ir apie moteris: "... ir jam gimė sūnų bei dukterų.". Labai išsami informacija.
Visa žmonijos genealogija remiasi tik vyriškąja linija, lyg moterys čia būtų ne prie ko.
Apie Nojų taip žinome nemažai: jam buvo šeši šimtai metų, kai jį užklupo tvanas, po to gyveno dar tris šimtus penkiasdešimt metų, taigi mirė sulaukęs devynis šimtus penkiasdešimt metų. Turėjo tris sūnus: Šemą, Hamą ir Jafetą.
O ką žinome apie Nojaus žmoną? Tik tiek, kad ji buvo ir pergyveno tvaną arkoje. Tai viskas.

Krikščionių dievas visiškai nesipiktina, kai vyrai moteris išnaudoja saviems tikslams.
Abraomas nuslėpė nuo Egipto faraono, kad Sara yra jo žmona, ir atidavė ją į faraono haremą.
Lotas savo nekaltas dukteris atidavė ištvirkėlių gaujai.
Tiek Abraomas, tiek Lotas buvo dievo numylėtiniai ir laikomi labai padoriais žmonėmis.

Visos šios istorijos visiškai nestebina, nes jos parašytos labai seniai, tamsiais laikais, kai žmonių mastymas buvo labai ribotas. Stebina tai, kad žmonės vis dar tiki, kad biblija yra dievo žodis, ir kad ji yra nepriekaištinga.

   

6 komentarai:

  1. Gal galėtum pateikti senųjų pagoniškų religijų raštų, kurie parodytų, kad moterys ten yra lygios su vyrais, o ne žemesnės?

    Pirmasis pasakojimas apie Kūrimą

    Tuomet Dievas tarė: „Padarykime žmogų pagal mūsų paveikslą ir panašumą; tevaldo jie ir jūros žuvis, ir padangių sparnuočius, ir galvijus, ir visus laukinius žemės gyvulius, ir visus žemėje šliaužiojančius roplius!“

    27 Dievas sukūrė žmogų pagal savo paveikslą,

    pagal savo paveikslą sukūrė jį;

    vyrą ir moterį; sukūrė juos.[i10]

    28 Dievas juos palaimino, tardamas: „Būkite vaisingi ir dauginkitės, pripildykite žemę ir valdykite ją! Viešpataukite ir jūros žuvims, ir padangių paukščiams, ir visiems žemėje judantiems gyvūnams.

    Aš nemanau, kad moteris kažkokia menkesnė. aš pripažįstų lyčių skirtumus. tiek vyras, tiek moteris turi savo funkcijas. Ir daugeliu atveju, vyras išmintingesnis už moterį. Taip yra. ir tik kvailys to nemato.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Biblijoje moteris - tik prietaisas giminei pratęsti, tuo pačiu nepripažįstant jos vietos genealogijoje.

    Pagonybėje moterys buvo tarp dievų, kas ir parodo, kad pagonys labiau gerbė moteris.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kad koks nors pagonių dievas turi moterišką lytį, NEPARODO nei moters lygiateisiškumo, nei gerbimo. Manau, moterys daugiau ar mažiau gerbiamos yra visur. bet jų vieta yra žemesnė už vyro.

    Be to, dėl pagonybės, taip pat ir lietuviškos, neapsišauk. Lietuva neturi normalių savo istorijos rašytinių šaltinių iš tų laikų.

    Moters paskirtis yra gimdyti ir patarnauti vyrui. O kokia vyro paskirtis gal gali pasakyt?:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. "Kad koks nors pagonių dievas turi moterišką lytį, NEPARODO nei moters lygiateisiškumo, nei gerbimo"

    Pagonybėje moterys VALDO gyvenimo sritis, o ne patarnauja vyrams.

    "Moters paskirtis yra gimdyti ir patarnauti vyrui"

    Ech... kur man rast tokią moterį, ... tik kad davatka nebūtų :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. davatka nepatarnauja vyrui, nepergyvenk :D

    AtsakytiPanaikinti